TAIZÉ

Як організувати молитву

 

Як ми можемо продовжувати спільні молитви? Дуже часто люди задають це питання після перебування у Тезе чи після участі у Європейській зустрічі.

Адже більше ніщо так не зміцнює єднання з Господом, як спільна молитва розважання зі співом, що не змовкає і потім відлунює в тиші нашого серця.

Молитва може розпочинатись одною чи двома піснями і псалмом.

Псалом

Ісус молився цими віковими молитвами свого народу. Християни завжди знаходили в них джерело життя. Псалми ставлять нас у велике співпричастя зі всіма віруючими. Наші радості і печалі, наша довіра до Бога, наша спрага і навіть наші муки знаходять своє вираження в псалмах.
Вірші псалма можуть читати вголос одна або двоє осіб, або ж їх може співати соліст. Усі присутні співають “Алилуя” після кожного стиха. Краще вибрати декілька легких для розуміння стихів, ніж зачитувати увесь псалом.

Читання

Читання Писань - це спосіб піти до «невичерпного джерела, яким Бог віддає самого себе спраглим людям» (Оріген, 3 століття). Біблія - це «лист від Бога до створінь», що дозволяє їм «відкрити Боже серце за Божими словами» (Григорій Великий, 6 століття).

Біблійний текст, обраний для читання, не повинен бути надто довгим і має бути зрозумілим без додаткових пояснень.

Кожне читання можна розпочати словами "Читання з..." чи "Євангеліє від святого... читання." Якщо буде два читання, то перше можна обрати з Старого Завіту, Послань, Діяння апостолів чи книги Об’явлення; друге завжди повинне бути з Євангелій. У такому випадку один кант можна заспівати між двома читаннями.

Виконується кант, що прославляє Христове світло. Під час співу кілька дітей виходять наперед із палаючими свічками, щоб запалити лампаду чи велику свічку. Цей символ пригадує нам, що навіть коли темрява панує в житті людей, чи у нашому особистому житті, любов Христа – це полум’я, яке ніколи не згасає.

Пісня

Тиша

Коли ми намагаємось виразити спілкування з Богом словами, наш розум швидко підводиться. Але в глибинах нашого буття через Духа Святого Христос молиться набагато більше, ніж ми уявляємо.

Далі, після медитативного співу настає час тиші. Це робиться, не щоб у певний спосіб змусити до внутрішньої тиші чи створити внутрішню порожнечу, але щоб із дитячою довірою дозволити Христу молитись всередині нас. Одного дня ми відкриємо, що у глибині нас є Присутність. Один довший період тиші (п’ять-десять хвилин) є більш ефективним, ніж кілька коротших. За необхідності можна використати тиху музику, щоб перекрити зовнішній шум.

Намірення чи молитва хвали

Молитва, що складається з коротких прохань або акламацій, підтримуваних гудінням, причому кожна петиція, за якою слідує відповідь, заспівана всіма, може становити своєрідний «вогненний стовп» в основі молитви. Молитва за інших розширює нашу молитву до масштабів усієї людської родини; ми довіряємо Богу радості та сподівання, печалі та страждання всіх людей, особливо тих, кого забули. Молитва прославлення дозволяє нам святкувати все, що Бог є для нас.

Після періоду тиші можна розпочати молитву прохання чи подяки, яку слід підготувати заздалегідь. Одна або двоє осіб по черзі зачитують прохання, після кожного з яких співаємо “Kyrie eleison”, “Господи помилуй” чи “Почуй нас, Господи”. Після виголошення заздалегідь підготованих прохань, можна виділити час для молитви за особисті наміри. Це повинні бути короткі звернення до Господа. Не слід перетворювати молитву на промову і ділитися з присутніми власними думками та поглядами. Після кожного з таких прохань також співаємо “Kyrie” або “Господи”.

Отче наш

Після молитви прохання молимось “Отче наш”, можливо з короткою завершальною молитвою та виконанням кількох пісень.

Завершальна молитва

Пісні

Зберегти відповідний настрій і спокій після закінчення молитви можна за допомогою тихої музики, так щоб кожен мав змогу піти тоді, коли цього забажає.

Останнє оновлення: 22 січня 2010