TAIZÉ

П’єр Тейяр де Шарден (1881-1955): Серйозно сприймаючи світ

 
Брат спільноти написав наступні роздуми щодо бачення П’єра Тейяр де Шардена щодо важливості не розділяти віру та турботу про цей світ.

Дитина місцно стискає шматок дерева в своїй руці. Але думка тримає його: дерево, врешті-решт, згниє. Тепер він схопив камінь, але він знає, що камінь теж приречений на руїни. Ось залізний предмет. Нарешті, він вірить, що має щось, що буде протистояти розкладу. У дитинстві П’єр Тейяр де Шарден, що народився в 1881 році, мав подібний досвід. Він шукав те, що може протистояти смерті.

Коли він став єзуїтом і всесвітньо відомим вченим, він розробив бачення християнської віри, в якій враховувалась чутливість чоловіків і жінок свого часу, більш усвідомлювана їх сила змінити світ, але також викликала більше занепокоєння перспектива загальної смерті.

Тейярд знав, що для багатьох сучасників те, що реально, - це видимий світ. Говорити про Бога таким чином, щоб не враховувати цей факт, є мимовільним способом сприяти невіруванню. Він вважав, що Бог сприймає цей світ всерйоз, і, подібно сприймаючи світ серйозно, християни змушують фігуру Христа стати справжньою для своїх сучасників. Коли Тейярд дивився на реальність, він не бачив смерті, а бачив Воскреслого Христа, який є солідарним з цим світом. Для нього Воскреслий Христос не змагався зі світом, а був єдиним, хто дає світові майбутнє. Це тому, що Тейярд об’єднував, коли інші лише виступали проти. Таким чином, він знову знайшов дух, в якому деякі перші християни розглядали християнство. Наприклад, святий Іриней, єпископ Ліона у другому сторіччі, не мріяв ні на хвилину протистояти створеному світу та життю у вічності Бога. Ці слова сучасника Тейярда, філософа Моріса Блонделя, допомагають нам зрозуміти Тейяра: "Люди бояться плутанини, але треба боятися недостатньо об’єднання ... Це, власне кажучи, коли ми не вміємо добре об’єднуватися, бо боїмося плутанини. Якщо занадто часто сьогодні загальне життя людства виходить з християнства, це може бути тому, що дуже часто ми виганяємо християнство з найглибших людських надр. "(Цитує Анрі де Любак, Teilhard Posthumous.

Тейяр хотів дозволити сучасникам сприймати "інтимний зв’язок між Христовим торжеством та успіхом роботи, яку людські зусилля прагнуть побудувати тут на землі". Він відкрив у Святому Письмі не те, що знецінює земні завдання, а те, що спричиняє їх у поточному процесі. Він не бачив людської праці, як часто її сприймали у вигляді "покарання", але як виконання. Це не означає, що Тейяр змішує земний успіх і Царство Боже. Він знав, що Божа вільна і нездійсненна діяльність повинна змінити все. Але те, що Бог трансфігує, - цей світ.

Якщо є місце, в якому кілька важливих поглядів Тейярда зберігаються, це є в Євхаристії. Що станеться з хлібом і вином, "плодом землі і роботою рук людських"? Вони стануть тілом і кров’ю Христа. Це означає, що вони мають несподіване майбутнє, яке вони не можуть дати собі. Можна зрозуміти, як Тейяр може писати: "Насправді це не сенс непередбаченої ситуації створеного світу, а сенс взаємного завершення світу і Бога, який дає життя християнству".

Останнє оновлення: 8 серпня 2018