TAIZÉ

Біблійні уривки з коментарями

 
Роздуми над уривками з Біблії допомагають нам шукати Бога у молитві та тиші у нашому повсякденному житті. Протягом дня знайдіть декілька хвилин, щоб прочитати уривок з Біблії та короткий коментар до нього, та подумайте над запитаннями, наведеними нижче. Згодом ви можете зустрітися маленькою групою від 3 до 10 осіб, щоб поділитися тим, що ви для себе відкрили та помолитися разом.

JPEG - 31.8 ko

2023

Січень

Від Матвія 15:21-28: Вітаємо всіх
Ісус пішов у околиці Тиру й Сидону. І саме тоді вийшла хананеянка з того краю й почала кричати: «Змилуйся надо мною, Господи, Сину Давидів! мою дочку мучить демон». Але він їй нічого не відповів. І підійшли учні Його, і благали Його, кажучи: Відпусти її, бо вона кричить нам услід. Він відповів: Мене послано тільки до загиблих овець дому Ізраїля. Але вона підійшла і стала перед ним на коліна, кажучи: «Господи, допоможи мені». Він відповів: «Несправедливо брати їжу дітей і кидати її собакам». Вона сказала: «Так, Господи, але навіть пси їдять крихти, що падають зі столу їхніх панів». Тоді Ісус відповів їй: «Жінко, велика твоя віра! Нехай буде тобі, як хочеш». І донька вмить видужала. (Матвія 15:21-28)

Якщо ця історія викликає у нас занепокоєння, то, ймовірно, тому, що зміст звучить для нас дуже незвично. Ми часто бачимо Ісуса як люблячу та ніжну людину. Він зцілює багатьох хворих і співчуває тим, хто потрапив у біду. Однак у цій історії образ Ісуса зовсім інший. Мати приходить до Ісуса і просить зцілити її доньку, але Ісус просто мовчить. Мало того: коли він говорить, слова Ісуса можуть здатися нам скандальними. Чи тому, що жінка є язичницею, Ісус поводиться так? Ми могли б запитати: «Чи Ісус ксенофоб? Ісус расист?» Відповідь на це питання цілком зрозуміла: Ісус не є ані ксенофобом, ані расистом! Раніше, у 8-му розділі, є історія про сотника, також язичника. Він приходить до Ісуса і просить його зцілити його слугу. Ісус не відмовляється, натомість пропонує особисто прийти до дому сотника.

У ширшому контексті це підкреслює динаміку Євангелія від Матвія в його загальному підході до «націоналізму». У цьому найбільш єврейському з Євангелій Ісус неодноразово наголошує, що він прийшов «до загиблих овець [дому] Ізраїля» (Матвія 15:24, Матвія 10:5-6). І все ж включення язичників є контртемою, пронизаною через весь наратив. Неєвреї вплетені в генеалогію Ісуса в Матвія 1:3-6; однією з головних відмінних характеристик оповіді про народження Матвія є помітна присутність «мудреців зі Сходу» в Матвія 2:1-12; початок служіння Ісуса вітається як світанок у «Галілеї поган» (Матвія 4:15), а його раннє служіння включало людей із «Сірії», цього самого регіону, а також Десятимістя, переважно язичників ( Матвія 4:24-25). Схоже, що, подаючи ці історії, автор Євангелія від Матвія прагне переконати єврейських християн залишити позаду свою винятковість. Він хоче показати, що спасіння дається не лише ізраїльтянам, а й іншим народам. Ось чому Євангеліє має бути проповідувано всім народам (Мф. 28:19-20).

У вірші 28 Ісус каже до ханаанеянки: «Жінко, велика твоя віра!» Це означає, що нам, як читачам, запропоновано звернути увагу на ханаанську жінку. Ця жінка є для нас «взірцем віри». «Віра» означає не лише «мати релігію» чи віру в певні ідеї про Бога. Тут віра — це передусім особиста довіра до Ісуса, вкорінена в смиренні. Справді, в оповіданні ми бачимо, що ця жінка смиренням подолала приниження: зі смиренням вона зносить випробування, а також зі смиренням здатна навіть творчо відповісти в критичну хвилину: «Так, Господи, але й пси їдять крихти, що падають зі столу їхніх панів».

Смирення є ознакою справжньої віри. Чим більше ми віримо в Бога, тим смиреннішими стаємо. Смирення — це те, чого ми можемо навчитися в Ісуса. Один позитивний аспект, який ми часто пропускаємо, коли читаємо цю історію, це те, що в кінці ставлення Ісуса змінюється! Спочатку у нас складається враження, що Ісус не бажає допомогти жінці, але потім, упродовж історії, виявляється, що він готовий вислухати та допомогти їй. Мало того: Ісус без вагань цінував ханаанеянку. Ісус не вважає себе тим, хто завжди правий. Він готовий вислухати інших, які відрізняються від нього самого.

Таким чином, ця історія спонукає нас наважитися на діалог з іншими, хто відрізняється від нас, хоча це не завжди легко. Вступаючи в діалог, ми смиренно зустрічаємо інших і готові вислухати їх такими, якими вони є. Тоді діалог стає «моментом обміну»: не лише для сприяння взаєморозумінню, але й для поглиблення нашої віри.

- Чому, на вашу думку, Ісус діє так у цій історії? Що змушує його змінити своє ставлення?

- Які упередження існують у мені та суспільстві, до якого я належу? Які наслідки?

- Що для мене означає смирення? Яка різниця між смиренням і приниженням?



Інші біблійні роздуми

Останнє оновлення: 1 січня 2023