TAIZÉ

Біблійні уривки з коментарями

 
Роздуми над уривками з Біблії допомагають нам шукати Бога у молитві та тиші у нашому повсякденному житті. Протягом дня знайдіть декілька хвилин, щоб прочитати уривок з Біблії та короткий коментар до нього, та подумайте над запитаннями, наведеними нижче. Згодом ви можете зустрітися маленькою групою від 3 до 10 осіб, щоб поділитися тим, що ви для себе відкрили та помолитися разом.

JPEG - 31.8 ko

2022

Жовтень

Від Матвія 6:5-6: Таємна молитва
Ісус сказав: А як молитеся, то не будьте, як ті лицеміри, що люблять ставати й молитися по синагогах та на перехрестях, щоб їх бачили люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли молишся, увійди до своєї кімнати, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно.(Від Матвія 6:5-6)

Навчання Ісуса про молитву часто є напрочуд прямими. Ми знаходимо таке вчення в Нагірній проповіді на початку шостого розділу Євангелія від Матвія. «Коли молитесь, не будьте, як лицеміри»,— починає він. За часів Ісуса це слово, грецьке hupocritēs, стосувалося перш за все акторів. При застосуванні в інших контекстах воно набувало значення, близького до того, з яким ми його асоціюємо сьогодні. Це означало, в основному, претендента. Ліцемір любить стояти й молитися, продовжує Ісус, чи то в синагогах, чи на розі вулиць, щоб їх бачили інші. Іншими словами, їхня молитва, якщо її ще можна так назвати, спрямована не до Бога, а до тих, хто дивиться.

Але ми можемо запитати, що Ісус має на увазі? Про кого він говорить і чому? Враховуючи посилання на синагоги, християнські коментатори іноді сприймали слова Ісуса як засудження єврейської молитви. Однак таке читання виглядає неспроможним. По-перше, значна частина релігійної літератури першого століття показує, що багато віруючих євреїв прагнули й цінували автентичність молитви. По-друге, Ісус молився, як розповідає нам саме Євангеліє, в синагогах і в Храмі. Він знав і молився молитвами свого народу. Швидше, слова Ісуса, ймовірно, краще розуміти як форму гіперболи. Гіпербола — це спосіб висловлювання, при якому людина навмисно перебільшує, часто досить легковажно або з гумором. Воно було поширеним у ранніх рабинських вченнях і його можна знайти в більшій частині Біблії. Зазначена думка може бути важливою та серйозною, але, щоб її зрозуміти, використані слова не слід розуміти суворо буквально. Два інших уривки в тому ж розділі, де Ісус знову говорить про «лицемірів» — у першому вони дають милостиню, сурмлячи перед собою (6:2), а в другому — постять і спотворюють свої обличчя, щоб інші помітили вони постять (6:16) – подібного стилю. Хто б коли-небудь хотів поводитися так безглуздо? Ніхто. Звичайно, ні, і в цьому суть. Не дозволяйте собі потрапити в пастку зовнішності, здається, каже Ісус. Не дозволяйте собі забувати, що ви насправді робите.

Коли ми молимося, ми часто надто швидко відчуваємо, як легко забути те, що ми робимо. З’являються відволікання. Ми вважаємо, що думаємо про недавню подію чи зустріч, або про те, що роблять чи думають інші. Ми можемо перебувати в місці молитви, фізично кажучи, але розумово ми перебуваємо далеко, наші серця й розум зайняті не Богом, а іншими справами. Спокуса продовжити і просто прикинутися або здатися часто недалека.

Отже, коли ти молишся, каже Ісус, зайди до своєї кімнати, зачини двері та помолися своєму Отцеві, який там таємно; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі. У той час будинки складалися, як правило, з однієї житлової зони, а потім з другого приміщення, кімнати, де зберігалися продукти. Ймовірно, Ісус має на увазі цю комору, доступну для всіх у домі. Ідіть туди, де інші не побачать вас і де ви не побачите їх. Бог присутній всюди. Бог присутній у місцях молитви і коли ми разом молимося. Але щоб бути достатньо вільними для молитви, нам потрібно, так би мовити, перейти від погляду інших до погляду Бога. Це справжній перехід і щоденний виклик молитви. Там, де присутній той, кого Ісус називає «Отче наш», ми зустрічаємо інший вид погляду. Якщо лицеміри, за словами Ісуса, вже отримали свою нагороду, то ті, хто наважується молитися «таємно», відкриваються для іншої нагороди, а саме того, що Бог дає і робить у їхньому житті.

- Що мені підказує вживання Ісусом слова «лицемір»? Чи допомагає це мені визначити певні труднощі, з якими я стикаюся, коли молюся?

- Які місця допомагають нам молитися? Чи вважаю я, що кімната, про яку говорить Ісус, є певним місцем чи вона може бути де завгодно?



Інші біблійні роздуми

Останнє оновлення: 1 жовтня 2022